Preskočiť na obsah

Zemplínske slávnosti – 64. ročník

Zverejnené 29.7.2024.

Kategória

Michalovce privítajú Zemplínske slávnosti 2024

Mesto Michalovce sa pripravuje na oslavu kultúrneho dedičstva a tradícií regiónu Zemplín. V dňoch 9. až 11. augusta 2024 sa uskutočnia Zemplínske slávnosti, ktoré prinesú bohatý program pre všetky vekové kategórie a záujmy. Hlavným organizátorom podujatia je Mesto Michalovce a Mestské kultúrne stredisko.

Oslava 780. výročia prvej písomnej zmienky o meste Michalovce

Mesto Michalovce v tomto roku oslavuje 780 rokov od prvej písomnej zmienky o meste. Zemplínske slávnosti 2024 sú jedinečnou príležitosťou na oslavu tohto významného výročia. Mestské kultúrne stredisko (MsKS) pripravilo bohatý a pestrý program, ktorý reflektuje históriu, kultúru a tradície regiónu.

Bohatý program pre všetkých

Návštevníci sa môžu tešiť na množstvo aktivít a podujatí. Hlavnou časťou slávností je bohatý kultúrny program, ktorý zahŕňa pútavé tanečné, spevácke a hudobné vystúpenia interpretov ľudového umenia. Výraznou súčasťou programu sú aj tradičné tvorivé dielne, kde si záujemcovia môžu vyskúšať rôzne remeslá pod vedením odborných lektorov. V rámci dielní budú prebiehať workshopy na výrobu výrobkov z kože, plstenie z ovčieho rúna, keramiku, hrnčiarske práce, korytárstvo, lyžičkárstvo, rezbárstvo a razenie mincí s témou 780 rokov mesta Michalovce.

Výstavy

Súčasťou slávností budú aj tri výstavy. Prvá bude výstava lokálnych umelcov, ktorí tvoria výtvarné umenie s folklórnou tématikou, a medzi nimi budú Myron Špenik, Aneta Lattová, Dušan Kostovčík, Ľudmila Lakomá-Krausová a Juraj Tkáčik. Táto výstava bude prebiehať a bude sizuované v stane za tribúnou.

Druhá bude výstava tvorby Doktora Juraja Dudu, ktorého osobnosť je známa široko ďaleko v okolí Michaloviec vďaka jeho medicínskemu povolaniu. Jeho umelecká tvorba je nesmierne inšpirujúca, a z jeho ruky pochádza napríklad aj logo Folklórneho súboru Zemplín. Táto výstava bude situovaná v Malej galérii MsKS

Treťou výstavou bude výstava osobností umenia mesta Michalovce, ktorá predstaví 19 osobností umenia z histórie aj súčasnosti. Táto výstava bude neskôr situovaná v priestoroch MsKS Michalovce a časom sa bude dopĺňať o ďalšie osobnosti, ktoré zanechali v rámci kultúry pre Michalovce výraznú stopu.

Miesta konania

Zemplínske slávnosti sa budú konať na viacerých miestach po celom meste Michalovce, vrátane hlavnej tribúny, átria Mestského úradu, Parku Kerta, stanu za tribúnou, Rímskokatolíckeho kostola Narodenia Panny Márie v Michalovciach, Malej Galérie MsKS a ďalších lokalít. Každé miesto bude hostiť rôzne podujatia a aktivity, čím zabezpečíme bohatý a rôznorodý program pre všetkých návštevníkov.

Okrem už spomínaných výstav, tvorivých dielní a prednášok sa uskutoční v týchto priestoroch aj množstvo programov, ktoré spestria tieto priestory spevom a tancom.

Dôležité je spomenúť aj eko témy, na ktoré nezabúdame. V stane za tribúnou budú prebiehať aj prezentácie rôznych organizácií, ktoré sa venujú ochrane prírody, čím priblížime tieto eko témy návštevníkom slávností.

Neoddeliteľnou súčasťou bude aj sprievod mestom, ktorý dodá slávnostiam jedinečnú atmosféru a spojí všetkých návštevníkov v duchu osláv a tradícií. Ochutnávka tradičných zemplínskych jedál bude súčasťou priestoru stanu za tribúnou, kde si návštevníci budú môcť vychutnať autentické chute regiónu.

Spolupráca s partnermi a podpora komunity

MsKS Michalovce aktívne spolupracuje s miestnymi podnikateľmi, organizáciami tretieho sektora a ďalšími partnermi na zabezpečení kvalitného programu. Financovanie podujatia je zabezpečené z viacerých zdrojov, vrátane Ministerstva financií Slovenskej republiky, Fondu na podporu umenia, Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky, Organizácie Dolný Zemplín a Nadácie SPP. Chceme poďakovať všetkým, ktorí sa finančne, materiálne, umelecky, personálne alebo akoukoľvek inou formou podieľajú na uskutočnení týchto slávností. Táto široká podpora umožňuje realizáciu bohatého a pestrého programu, ktorý obohatí Zemplínske slávnosti 2024 a prispeje k udržaniu tradícií v našom regióne.

Udržiavanie a rozvoj kultúrneho dedičstva

Zemplínske slávnosti 2024 sú nielen oslavou histórie, ale aj príležitosťou na posilnenie povedomia verejnosti o kultúrnom dedičstve a hodnotách regiónu Zemplín. Edukačné a kreatívne činnosti počas tvorivých dielní prispievajú k rozvoju sociálnych vzťahov a plnohodnotnému využitiu voľného času návštevníkov.

Pozvánka pre všetkých

Pozývame všetkých obyvateľov a návštevníkov Michaloviec, aby sa pridali k oslavám Zemplínskych slávností 2024 a zažili atmosféru tohto podujatia. Príďte a staňte sa súčasťou našej histórie a kultúry!